Doporučujeme vybírat chilli podle SHU (Scovilleova stupnice, zkratka odvozena z počátečních písmen Scoville heat units).

A co to vlastně znamená SHU ?

Palivost chilli papriček způsobuje látka zvaná kapsaicin, která reaguje na nervová zakončení nejen lidského jazyka. A právě koncentrace této látky se měří ke zjištění pálivosti. Metoda ale není úplně přesná, je do ní totiž zahrnut i lidský faktor. Základ tvoří roztok z chilli, vody a cukru, který je posléze ředěn vodou do té doby, dokud 3 z 5 uchotnavačů nepociťují pálivost.

Sladká paprika už sama o sobě nepálí, proto má pálivost 0. O proti tomu paprička Tabasco má SHU až 50 000. Testovaný roztok tedy zvětší 50 000x svůj objem. V dněšní době již existují přesnější metody měření, papričky ale do určité míry mění svou pálivost podle půdy a prostředí, proto metoda SHU postačuje.