Ořechy a semena obsahují látky, které jim brání předčasnému klíčení. I díky tomu dokáží být při správných skladovacích podmínkách velice trvanlivé i bez použití jakékoliv lidsky přidané chemie. Tyto látky ale narušují naši schopnost absorbovat jejich živiny. Namáčení ořechů a semen neutralizuje snižování aktivity enzymů, zvyšuje množství vitamínů, pomáhá vstřebávání bílkovin a snižuje kyselinu fytovou. Když jsou potraviny snadno stravitelné, jsou také snadněji vylučovány z těla, což znamená menší nahromadění a toxicitu v těle.

Co budete potřebovat a jak namáčet ořechy

  • Budete potřebovat pouze vodu, misku a sůl (misku použijte skleněnou nebo keramickou, plast kvůli uvolňovaným inhibitorům nedoporučuji)
  • Kvůli postupném bobtnání ořechů použijte poměr 2:1 (2 díly vody, 1 díl ořechů a jednu lžíci soli)

Poznámka: Voda použitá k namáčení by nikdy neměla být použitá k dalšímu zpracování ani podána vašim zvířatům.

  • Nejlépe konzumovat ihned nebo dát vysušené do ledničky v uzavřené skleněné nádobě

Poznámka: Zpětné sušení dodá ořechům větší křupavost (nejlépe v sušičkách na potraviny nebo v troubě na nejnižší stupeň teploty), ale jde o další časově náročný proces, proto doporučuju namáčet pouze tolik ořechů, které dokážete zkonzumovat.

  • U ořechů které se namáčejí déle musíte myslet den dopředu
  • Proces namáčení odbouravá taniny a fytáty - tyto látky snížují enzymatickou činnost, stravitelnost
    • Taniny (Třísloviny) - působí jako ochranná bariéra proti mikroorganismům
    • Fitáty (Kyselina fytová) -  brání resorpci (vstřebávání) mnohých minerálních látek a stopových prvků
  • Namáčení mění strukturu ořechu a usnadňuje žvýkání (To je obzvláště výhodné pro malé děti a seniory)
Mandle Mandle hodiny Lískové ořechy Kešu
Pekanové ořechy Vlašské ořechy Para ořechy
Makadam