Barvy sušeného ovoce a jejich význam

Oproti ořechům, které mají máslovou až hnědou barvu, ovoce a zelenina překypuje barvami. Podle USDA tyto barvy mohou napověď jaké účinky daná potravina má, vytváří takové skupiny. Samozřejmě se mohou najít i vyjímky, ale pro zajímavost koukněta na tabulka.
Skupina barev | Působení | Příklady ovoce a zeleniny |
Červená | Udržuje zdravé srdce, paměť a močové cesty | Sušená jablka, řepa, sušené brusinky, červený rybíz, granátová jablka, rebarbora, červené papriky (nikde neni zmínka o palivích :) vyzkoušejte) |
Žlutá / Oranžová | Udržuje zdravé srdce, zdraví zrak a imunitní systém | Zlaté rozinky, žluté fíky, sušené meruňky, mandarinky, sladké brambory, žlutá tykev |
Bílá / Hnědá | Udržuje zdravé srdce a hladinu cholesterolu | Datle, sušené fíky, banány, hrušky, pór, cibule, česnek, květák, houby |
Zelená | Udržuje zdraví zrak, silné kosti a zuby | Sušené kiwi, sušená zelená jablka, brukev čínská |
Modrá / Fialová |
Udržuje tělo před stárnutím, pomáhá s pamětí a průchodností močových cest | Sušené švestky, rozinky, sušené borůvky, lilky, fialové zelí |
Jsem rád, že skoro každá potravina má společného jmenovatele, zdravé srdce. Občas je dobré sám sebe pozorovat na jaké ovoce nebo zeleninu máte chuť. Je možné, že zrovna potřebujete kompenzovat nějaký nedostatek. (Nevztahuje se na alkohol a tabák :) )